DIY og håndarbejde

DIY: Hæklede karklude – min bedste opskrift

For nogle år siden gik der pludselig medie i mikroplastik, engangskarklude og den slags. Straks derefter bugnede alle sociale medier med opskrifter på hjemmelavede karklude af bomuld, og opfordringerne lød på at droppe de farvestrålende engangsklude, som mange af os købte bunkevis af i supermarkedet – herunder også undertegnede.

Jeg fik straks røde ører – og derefter gang i strikkepindene og hæklenålen. Jeg ville da ikke bidrage til mere mikroplast i hverken drikkevand, dyr eller natur – og i sidste ende i mennesker.

Heldigvis elsker jeg jo at strikke og hækle, så for mig var det en kærkommen undskyldning for at nørkle lidt mere – ja, jeg var jo praktisk talt nødt til det, ikk? 😉 Så jeg strikkede og hæklede på livet løs – og med skiftende succes.

Jeg tror, jeg har afprøvet samtlige opskrifter, som findes på nettet – og dertil et par stykker, som kun fandtes i mit hoved. Og ikke mange af dem har fungeret, sådan på længere sigt i hvert fald. Enten blev de kææææmpe store i løbet af kort tid, eller også var de for tynde, for tykke, for slaskede eller for skrøbelige. Jeg har skuffen fuld af mange mærkelige klude, men herregud, de skal jo også bare bruges til at tørre af og op med, så selvfølgelig bliver de brugt. Men jeg har nu mine favoritter, som jeg gerne leder hele bunken igennem for at finde …

Jeg er nemlig kommet frem til denne ene opskrift på hæklede karklude – og de virker! De er holdbare, gode at tørre af med og lette af vride op (med mindre man har meget svage hænder og håndled) og de ændrer ikke facon ved hverken vask, brug eller tørring. Og så er opskriften så nem, at man ikke rigtig behøver at tænke undervejs. Man kan bare lade hænderne arbejde og hjernen tage på udflugt. Ren afslapning. Det er min form for meditation.

Opskriften får du her:


Hæklede karklude

Garn: 1 nøgle bomuldsgarn 8/4
Hæklenål: 3,5

Slå 52 m op.

Hækl en række fastmasker. Vend med 2 luftmasker.

Herefter hækles hver række således: halvstangmasker i bagerste maskeled i hver m, vend med 2 luftmasker.

Fortsæt til kluden er kvadratisk – eller til der ikke er mere garn i nøglet.

Bryd garnet og hæft ender.

Inden brug er det en god idé at lægge kluden i blød i koldt vand i min. 12 timer og derefter at vaske den på 60 grader. Så suger den bedst.

TIP: Hækl eventuelt en hel stak, og hav dem liggende på lager. Hvis du pakker et par stykker fint ind, har du hurtigt en sød værtindegave.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar