Opskrifter/ Syltning

Rabarberchutney – perfekt tilbehør til stærk mad

rabarberchutney

Jeg er vild med stærk mad, både fra Mellemøsten, Asien, Mexico – ja, alle steder hvor man bruger lidt mere krydderi i maden, end vi har for vane og tradition her i det kolde nord.

Jeg kan rigtig godt lide at maden smager af noget. Så føler jeg mig faktisk også hurtigere mæt, hvilket er ret heldigt, når man er et madøre, som elsker at spise …

Til stærk mad synes jeg ofte, at der hører sig en chutney til. Det er noget med de 5 forskellige smage: salt, surt, bitter, sødt og umami. Hvis et måltid skal føles komplet og være tilfredsstillende for alle sanser, så er det bedst at alle smagene er repræsenteret. Det er også derfor, at man ofte har held med at putte lidt salt i kager eller en skefuld sukker i gryderetten. Det giver lige det der uforklarlige twist af noget godt.

Der gælder det samme for chutney, som ofte fungerer som det søde indslag til en stærk ret. Noget som jeg er ret vild med.

Denne rabarberchutney har det hele – friskhed, sødme, syrlighed og en god konsistens. Den er lavet af friske rabarber, som er i sæson lige nu. Man kan også putte andre frugter i, og om efteråret holder jeg også meget af at lave æblechutney.

Men lige nu er det altså rabarberne, der byder sig til. Og så er det tilmed så nemt, at man undrer sig over, hvorfor man dog ikke gjorde det lidt før. Lavede chutney, altså.

Rabarberchutney

Udskriv opskriften

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 2 hakkede løg
  • Lidt friskhakket chili efter temperament
  • Friskrevet ingefær
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk stødt muskatnød
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 2 dl sukker
  • Saft og skal af 1 citron
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

1

Skyl og rens rabarberne.

2

Skær dem i 1 cm tykke skiver og put dem i en gryde.

3

Tilsæt krydderierne og de hakkede løg.

4

Varm op ved middel varme og rør jævnligt i chutneyen. Lad det småsimre i 10-15 min.

5

Put straks på rene, skoldede glas, som du har skyllet i (billig) cognac – ikke atamon! Sæt låget på med det samme.

rabarberchutney

Gem

Gem

Gem

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar